Traumasensitief lesgeven, cultuur en gedrag bij het ISK

Kinderen met een trauma-achtergrond vertonen vaak gedrag dat wordt beïnvloed door overprikkeling en verhoogde waakzaamheid. Ze hebben moeite met concentreren en kunnen plotselinge stressreacties vertonen, vooral in situaties die hen aan trauma’s herinneren. Als leerkracht speel je een cruciale rol in het begeleiden van deze emoties met begrip en geduld.

Traumagerelateerd gedrag: trauma of puberteit?

Het gedrag van leerlingen kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een overzicht van veelvoorkomende kenmerken:

  • Traumagerelateerd gedrag: hyperalertheid, vermijding, dissociatie, emotionele uitbarstingen, regressie, lichamelijke klachten.
  • Puberteit: stemmingswisselingen, risicogedrag, identiteitsvragen, groepsdruk, zelfbewustzijn, slaapproblemen.

Het is essentieel om deze gedragingen in hun context te plaatsen en leerlingen op maat te begeleiden.

De kern van traumasensitief lesgeven (TSL) ligt in het begrijpen van de oorsprong van het gedrag van leerlingen. Door meer inzicht te krijgen in wat een leerling heeft doorgemaakt, kunt u het gedrag beter interpreteren en hierop effectief inspelen.

Cultuur en gedrag

Effectieve communicatie begint met inzicht in culturele verschillen. De volgende zeven cultuursleutels helpen bij het beter begrijpen van gedrag en het verbinden met leerlingen en ouders. Thema’s zoals het afstemmen in plaats van aanpassen, het onderscheiden van cultuur en gedrag, en het vermijden van verwarring tussen beide, komen uitgebreid aan bod tijdens de scholing.

Leerkracht als emotiegids

Prikkelbaar of agressief gedrag komt vaak voort uit onverwerkte emoties. Door dit gedrag te begrijpen en met constructieve interventies te reageren, kun je een groot verschil maken. De Gedragsmatrix ‘Omgaan met Emoties en Weerstand’ biedt richtlijnen en praktische handvatten om effectief en consistent om te gaan met emotioneel of opstandig gedrag in de klas.

Praktische scholing

Voor meerdere ISK-scholen hebben wij scholingen verzorgd met thema’s als traumasensitief lesgeven, interculturele communicatie en omgaan met emoties en weerstand. Deze scholingen kunnen afzonderlijk of gecombineerd worden aangeboden, zowel in een dagdeel als een volledige dag.

Wij trainen met groepen van vijf tot maximaal zestig deelnemers. Bij grotere groepen zetten we meerdere trainers en co-trainers in. De scholing wordt volledig afgestemd op de casuïstiek van de deelnemers en heeft een praktische, ervaringsgerichte aanpak.

Reacties van deelnemers

  • “In korte tijd veel stof eigen gemaakt.”
  • “Ik heb meer zicht gekregen op het belang van emotieregulatie.”
  • “Ik begrijp nu beter hoe ik mijn communicatie kan afstemmen.”
  • “Praktische en toepasbare training.”

Ook voor jullie ISK zetten wij graag onze kennis en ervaring in. De studiedag wordt volledig afgestemd op jullie wensen en behoeften.

Herkenbaar?

  • Leerlingen die niet aanspreekbaar zijn?
  • Leerlingen die moeite hebben met leren of zich terugtrekken?
  • Leerlingen die snel overprikkeld raken of onverwacht huilen?
  • Drukke leerlingen die moeilijk stilzitten en afleiding zoeken?
  • Leerlingen die opstandig gedrag vertonen.

Met onze praktische scholingen ondersteunen wij ISK-scholen effectief om te gaan met deze uitdagingen.

Onze aanpak

De training bestaat uit 20% theorie en 80% praktijksimulaties, gebaseerd op de casuïstiek van de deelnemers. Voor meer informatie of een scholingsaanbod op maat kun je contact met ons opnemen.

Blog ” De Pedagogische Driehoek in Nieuwkomersonderwijs en Traumasensitief Onderwijs

E-mail: info@driehoektraining.nl

www.driehoektraining.nl