22 April 2013 ~ 0 Comments

Kind met achterstand komt vaker op wachtlijst

Bewerkt door Redactie
22-4-13 – 08:36  bron: ANP

Steeds meer kinderen met een (taal)achterstand staan op een wachtlijst voor een peuterspeelzaal, voordat ze naar de basisschool gaan.

15 procent van de peuters krijgt hierdoor niet op tijd de scholing die de peuters nodig hebben om deze achterstand weg te werken, voordat ze naar het basisonderwijs moeten.

Ongeveer de helft van die speelzalen geeft kinderen met een achterstand geen voorrang op kinderen zonder achterstand. Dat meldde de brancheorganisatie de MOgroep maandag.

Door de bezuinigingen op de kinderopvang brengen ouders hun kinderen naar de peuterspeelzaal in plaats van de crèche.

Dit leidt ertoe dat steeds meer kinderen met en zonder achterstand op een wachtlijst staan. Veel kinderen gaan hierdoor te laat of helemaal niet naar de speelzaal.

Niveau onbekend

De MOgroep pleit daarom voor een peuterspeelzaal waar kinderen met zowel werkende als niet-werkende ouders en kinderen met een achterstand terecht kunnen.

Niet alle gemeenten bieden nu deze mogelijkheid. Basisscholen kunnen hierdoor niet altijd goed op het probleem inspringen, omdat ze het niveau van de kinderen niet weten.

Leraren kunnen dan ook niet inspelen op het onderwijs dat een kind al heeft gehad om achterstanden weg te werken, zegt een woordvoerster van de MOgroep.

Leave a Reply

*