28 April 2013 ~ 0 Comments

‘Ouders verwaarlozen hun kinderen niet altijd doelbewust ‘

Emotionele verwaarlozing is de meest voorkomende vorm van kindermishandeling in Nederland. Op de lange termijn is de schade bij emotionele mishandeling groter dan bij fysieke mishandeling. Blauwe plekken op de ziel genezen misschien nooit meer als je niet tijdig ingrijpt, waarschuwt vertrouwensarts Jolande Schoonenberg in tijdschrift Kindermishandeling.

Ouders die vrijwel nooit op een op 10-minutengesprek op school of bij de opvang verschijnen. Kinderen die compleet genegeerd worden , peuters waarmee nooit wordt gespeeld of geknuffeld. Schoonenberg, vertrouwensarts bij het AMK in Amsterdam komt het regelmatig tegen. Bij emotionele verwaarlozing gaat het om dingen die ouders nalaten: ze geven een kind geen genegenheid, aandacht, emotionele steun en bevestiging. Of ze gedragen zich heel onvoorspelbaar, waardoor een kind zich niet veilig voelt.

Onderzoek
Uit onderzoek blijkt dat er een sterk verband is tussen emotionele verwaarlozing en depressieve en angststoornissen op latere leeftijd. Emotionele verwaarlozing blijkt het meest voorspellend is voor het ontwikkelen van deze stoornissen. Méér dan fysiek geweld en seksueel misbruik.

Signalen

Hoewel emotionele verwaarlozing aan de buitenkant niet altijd meteen te zien is, zijn er wel allerlei signalen. Bij een baby die overdag niet uit de wieg komt, moeten de alarmbellen direct gaan rinkelen, volgens Schoonenberg. Soms is aan het gedrag iets af te lezen: heel jonge kinderen die constant angstig om zich heenkijken, heel veel huilen of juist heel stil zijn en nergens op reageren. En ook bij allemansvriendjes die direct bij een vreemde op schoot kruipen, moet je volgens de vertrouwensarts alert zijn.

Ouders

Bij oudere kinderen kunnen teruggetrokken gedrag, somberheid, onzekerheid, agressief of overactief gedrag aanwijzingen zijn. De arts waarschuwt ook om te kijken naar het gedrag van ouders. Ouders die hun kind op de opvang of op school nauwelijks aandacht geven, doen dat volgens haar thuis vaak ook niet.

Ouders

Ouders verwaarlozen hun kinderen niet altijd doelbewust, weet Schoonenberg. Soms zijn ze druk met hun carrière, of zijn ze in beslag genomen door hun eigen problemen: depressies, verslaving, financiële zorgen, een echtscheiding of een overlijden. Hierdoor raakt het kind uit beeld. Volgens de arts zijn zij vaak wanhopig en nemen graag hulp aan.

Ouderavond

Kinderdagverblijven en leerkrachten kunnen veel betekenen. Schoonenberg adviseert vermoedens te melden bij het AMK. Andere deskundigen adviseren in het artikel om ouderavonden te organiseren over het belang van liefde en aandacht en de gevolgen van emotionele verwaarlozing. Steun van de omgeving is een van de belangrijkste beschermende factoren. Eén juf of meester, waarmee een kind een band op kan bouwen, kan al een aanzienlijk verschil maken, aldus de deskundigen.

http://www.zorgwelzijn.nl      door Alexandra Sweers 26 apr 2013

 

Leave a Reply

*