01 May 2013 ~ 0 Comments

Ouderbetrokkenheid is een voorwaarde!

Het samenwerken met ouders is voor de LOVK een vanzelfsprekendheid, een voorwaarde zelfs om het onderwijs goed vorm te kunnen geven.

Wie zijn wij?
Wij zijn de LOVK: Landelijk Onderwijs aan Varende Kinderen.
We verzorgen het onderwijs aan kinderen van binnenvaartschippers.
Gewone kinderen, in een bijzondere leefomstandigheid: het schip.
Vanaf 3 jaar ontvangen de kinderen bij ons onderwijs, tot aan het jaar waarin zij 7 jaar worden. Daarna gaan de kinderen meestal naar een schippersinternaat en naar de reguliere basisscholen.

Al onze kinderen krijgen een mentor van de LOVK. Samen met de mentor (dit zijn allemaal gediplomeerde leerkrachten bao) werken de ouders aan het onderwijs. De kinderen krijgen les aan boord als ze aan het varen zijn, en les op de ligplaatsschool (of een gastschool) als ze niet varen.
De mentor, de ouders en de leerkrachten van de ligplaatsscholen vormen een hechte eenheid om het onderwijs optimaal en op maat vorm te geven.

En juist die samenwerking met de ouders geeft een goed resultaat.
De hechte eenheid tussen de ouders, mentor en ligplaatsschool-leerkrachten zorgt voor een optimaal afgestemd onderwijsaanbod.
Onze ouders zijn echt educatieve partners. Omdat wij onze ouders zo intensief betrekken en met hen samenwerken, zijn we op zoek gegaan naar een observatie- en registratiesysteem dat de mogelijkheid biedt aan alle betrokkenen om input te leveren.

Na gesprekken met Bazalt over de web-based versie van KIJK! heeft Bazalt speciaal voor de LOVK een aanpassing gemaakt in het systeem.
Online kunnen de mentor, de ouders en de ligplaatsschool-leerkrachten de observaties in KIJK! zetten. Hierbij is precies te zien waar de observatie vandaan komt: van de ouders, de leerkrachten of de mentor.
De mentor is altijd eindverantwoordelijk voor de begeleiding van het onderwijs aan het kind. Op basis van de diverse observaties maakt de mentor de periodieke registraties voor het kind.
Het is prachtig om de kennis en de input van ouders zo serieus te kunnen nemen. Ouders weten ontzettend veel van hun kind. En juist doordat ze zo serieus genomen worden geeft dit weer extra betrokkenheid van ouders. Ze zien waar hun kind qua ontwikkeling zit. Waar het zou moeten zitten. Waar het nog een duwtje in de rug nodig heeft, of waar het juist wat extra uitdaging kan gebruiken omdat het al wat verder is. En juist dat motiveert de ouders weer om zich in te zetten voor hun eigen kind.

Ouderbetrokkenheid is voor ons geen opgelegd onderwerp. We kunnen en willen niet zonder. Ouderbetrokkenheid is vanzelfsprekend. Onze kinderen varen er wel bij!

Lienke van Dijk
Coördinator Ontwikkeling en Innovatie, LOVK

Leave a Reply

*