13 May 2013 ~ 0 Comments

Problemen in de klas, kritische ouders, de omgang met collega’s. Er komt veel op beginnende docenten af.

Onderwijsblad nr 8 van 20 april 2013

Coververhaal: Starter zoekt steun
Problemen in de klas, kritische ouders, de omgang met collega’s. Er komt veel op beginnende docenten af. In hoeverre ze daarbij begeleid worden verschilt per school. Een kwart van de starters vertrekt binnen vijf jaar uit het onderwijs. Er wordt dan ook geroepen dat de begeleiding beter moet. Drie scholen vertellen over hun ervaringen.

Jongens zullen altijd regels overtreden’
Jongens halen lagere cijfers dan meisjes, haken eerder af op school en hebben vaker adhd. Verontrustend? Welnee, vindt Angela Crott, die honderd jaar opvoedingsliteratuur doorploegde. “Jongens zijn nu eenmaal jongens. Maar het onderwijs zou wel beter op jongens kunnen inspelen.”

Rechtszaken en een miljoenenverlies
Het Hoofddorpse basisschoolbestuur Sopoh betaalt een hoge prijs voor twee slepende kwesties, zo blijkt uit onlangs gepresenteerde jaarcijfers. Tonnen aan onderwijsgeld gingen op aan advocaten en een forensisch onderzoeksbureau. Het bestuur, verantwoordelijk voor 23 basisscholen in de Haarlemmermeer, boekte in 2011 een verlies van bijna twee miljoen euro.

Wie komt er op voor de vmbo-t-leerlingen?
Wie komt er in Nederland nog op voor de belangen van de kinderen met een vmbo-t-advies? Maurice Crul ziet veel talent verloren gaan bij de allochtone middengroep. Uit zijn onderzoek blijkt dat ons ingewikkelde stelsel voor voortgezet onderwijs nóg een weeffout heeft. “De zwakste leerlingen moeten met 16 jaar, midden in hun puberteit, hun school verlaten. Dat gebeurt nergens in Europa.”

Staking legt Deense basisscholen weken plat
Sleutels en werkmobieltje inleveren, en niet weten of je na de paasvakantie weer aan het werk kan. Met die onzekerheid gingen de Deense onderwijzers de paasvakantie in. Op Goede Vrijdag bleek dat ze vanaf 1 april niet meer naar school hoefden te komen. Geen grap, maar een lockout.

Afstandsonderwijs voor kwetsbare leerlingen
Omdat hun leefsituatie onhoudbaar is, volgt een honderdtal scholieren jaarlijks noodgedwongen afstandsonderwijs vanaf een (geheim) opvangadres in binnen- of buitenland. Met gebruik van nieuwe media en een lesprogramma op maat begeleiden docenten van het Hoenderloo College deze leerlingen, zodat ze bij terugkeer op een passend niveau kunnen instromen.

Nieuws:

Onderwijsinspectie: kwaliteitsverbetering stagneert
Het aantal zwakke scholen in het basisonderwijs daalt gestaag, dat is het goede nieuws. Maar in het voortgezet onderwijs en het mbo stagneert de kwaliteitsverbetering. Dat constateert de Inspectie van het onderwijs in het Onderwijsverslag 2011/2012. De begeleiding van beginnende leraren kan ook stukken beter.

Wijkschool Rotterdam minder ideaal dan gedacht
De Wijkschool in Rotterdam voor jongeren tussen de 16 en de 24 jaar met ernstige problemen, blijkt minder ideaal dan gedacht.

Cito-normering klopt niet
Er lijkt wat mis te zijn met de Cito-normering voor begrijpend lezen in groep 6, signaleert het Kenniscentrum Begrijpend Lezen. Nee, zegt het Cito, het is de normering van groep 4 en 5 die niet meer deugt.

Faillissement afgewend voor schoolbestuur Leiderdorp
Met een serie ingrijpende maatregelen kan de PC Schoolvereniging (PCSV) in Leiderdorp, een bestuur van vijf basisscholen met zo’n achthonderd leerlingen, het hoofd boven water houden. Dat is onlangs bekendgemaakt door PCSV en het gemeentebestuur, dat zelf ook een bijdrage levert.

Reageer op de nieuwe kwestie: wel of geen alochol?
‘Waarom zouden ouders hier geen wijntje of biertje kunnen drinken?’ Een directeur van een basisschool in Hendrik-Ido-Ambacht vindt dat bij de afsluiting van het schooljaar een hapje en een drankje hoort.
Volgens een bericht in het Algemeen Dagblad is de GGD tegen het schenken van alcohol op feesten van de basisschool. Een kind moet zo laat mogelijk met alcohol geconfronteerd worden, vindt de GGD. Basisscholen waar wel alcohol wordt geschonken, brengen daar tegenin dat kinderen ook op andere feesten en partijtjes volwassenen zien drinken. ‘Wij willen juist laten zien dat alcohol met mate en als je oud genoeg bent, geen kwaad kan. Geef uw mening op ons forum >>>

http://www.aob.nl/default.aspx?id=66&article=47084

Leave a Reply

*