15 May 2013 ~ 0 Comments

Ouderbetrokkenheid op voortgezet onderwijs

Ouderbetrokkenheid op voortgezet onderwijs

Gepubliceerd op: woensdag 15 mei 2013

 Ouderbetrokkenheid op voortgezet onderwijs

Op zes voortgezet onderwijsscholen in Almere (Baken Poort, Baken Stad College, Buitenhout College, Echnaton, Groenhorst College en Montessori Lyceum Flevoland) is een verkennend onderzoek gedaan naar de manieren waarop zij ouders (willen) betrekken bij de schoolloopbaan van hun kind. De scholen zijn allemaal met het onderwerp ouderbetrokkenheid bezig. Er is vooral formele participatie, zoals ouder(advies)raden en medezeggenschap.

Informele betrokkenheid: De scholen zijn minder bezig met informele betrokkenheid, zoals de deelname van of bijdrage aan activiteiten op school. Bijvoorbeeld meegaan met schooluitstapjes, of het verrichten van hand-en-span-diensten. Het Montessori Lyceum Flevoland is een school die wel aan informele ouderbetrokkenheid doet. Daar worden ouders gevraagd om een les te verzorgen als docenten op cursus gaan of nemen ouders bij gelegenheden op school zelfgemaakt eten mee.

Oudercontracten : Op een aantal scholen, waaronder het Buitenhout College sluiten ouders en school een oudercontract. In het contract, dat wordt ondertekend bij de komst van de leerling naar de school, staat wat ouders en school van elkaar mogen verwachten. De scholen zijn tevreden over de contracten: het duidelijk maken wat je van elkaar kan verwachten, werkt goed, over en weer en biedt aanknopingspunten om (verder) met elkaar in gesprek te gaan over de ontwikkeling van de leerling. Alle scholen zien het belang van ouderbetrokkenheid. Een schoolleider verwoordt het als volgt: “Een goede relatie tussen ouders en school komt het leerresultaat ten goede en dat is wat we allemaal willen. Dit betekent als school dat je je soms kwetsbaar moet opstellen naar de ouders toe en dat je duidelijk moet maken dat wij als school weliswaar vakkennis hebben, maar dat ouders hun kind het beste kennen. We moeten kijken wat we gezamenlijk moeten doen om dat met elkaar voor elkaar te krijgen.”

Het onderzoek ‘Ouderbetrokkenheid in het voortgezet onderwijs in Almere’  is uitgevoerd door het Verwey Jonker Instituut.

bron: http://www.rtvalmere.nl/ouderbetrokkenheid-op-voortgezet-onderwijs/nieuws/item?3209

Leave a Reply

*