Conferentie over pesten: 21-september-2013. Impact van pesten op de werkvloer.
Conferentie over pesten: 21-september-2013. Impact van pesten op de werkvloer.
09.00 uur tot 10.00 uur: Inloop, koffie en thee.
10.00 uur tot 11.30 uur:
We beginnen de dag met Marja de Vries (auteur van “De hele olifant in beeld”). Zij geeft ons inzicht in de werking van de universele wetten. We kunnen inzicht in de universele wetten gebruiken om te begrijpen wat werkt en wat niet werkt. Daardoor zijn we in staat om de achterliggende oorzaken van pesten beter te begrijpen en om licht te werpen op dat wat we zouden kunnen doen om zulke situaties in positieve zin te veranderen.
11.30 uur tot 12.00 uur: Pauze
12.00 uur tot 13.00 uur:
Keynote speaker Jan Bommerez (“Flow en de kunst van het zakendoen”) zal in zijn lezing het waarom van een bedrijfscultuur in onbalans aan de orde stellen en ons handvatten aanreiken hoe deze onbalans te herstellen is.
13.00 uur tot 14.00 uur: Lunch
14.00 uur tot 15.30 uur – Diverse Workshops:
Workshop 1:
Siebke Kaat (systemisch therapeut – Pragmavision) gaat met u de vraag verkennen: wat zou de functie kunnen zijn van pesten…? Ervan uitgaande dat wanneer in een sociaal systeem (organisatie, afdeling of team) het pesten, buitensluiten en discrimineren hardnekkig is, dit ergens ook een functie vervult. Waar vraagt een systeem wellicht aandacht voor, middels het pesten?
Workshop 2:
Frances Nijssen (organisatiebegeleiding en coaching – Perspectiefgroep). Pesten is een bijzondere vorm van agressie, waarbij een heel systeem aan negativiteit geactiveerd wordt. In die zin is het groter dan een vraagstuk van specifieke daders en slachtoffers en zegt het vooral iets over waar voor een groep of organisatie haar ‘plaats van de moeite’ ligt. Deze niet elimineren maar transformeren geeft de kans het systeem boven zichzelf te laten uitstijgen.
Workshop 3:
Bert van der Neut is actief binnen de M5 Groep. Deze groep ontwikkelde een doeltreffende aanpak om stelselmatig pesten op lagere (en middelbare) scholen binnen drie maanden duurzaam te stoppen. In deze workshop onderzoekt hij samen met de deelnemers of deze aanpak ook op de werkvloer toe te passen is.
Workshop 4:
Challenge Day Nederland (makers van het bekende tv-programma ‘Over de streep’) heeft een volwassen versie van dit tv-programma gemaakt: Be the Change. Willem F. Dijksterhuis geeft de workshop. Volwassenen op de werkvloer leren dat ze meer met elkaar verbonden zijn dan dat ze verschillen. Pesten op de werkvloer ontstaat omdat werknemers en leidinggevenden afgescheidenheid ervaren in plaats van verbondenheid.
Workshop 5:
Louis Bothlingk gaat in zijn workshop in op het thema “Vertrouwen in goede zaken”. Wilt u weten hoe dit werkt? Deze workshop levert een fundamentele bijdrage om de cultuur op de werkvloer te verbeteren. Door de menselijke maat in iedere handeling/keuze voor een actie in het intermenselijke/zakelijke contact voorop te stellen, komt er weer vertrouwen. Care first/Dare to care.
15.30 uur tot 16.00 uur: Pauze
16.00 uur tot 17.00 uur:
Monnik, Trappist en Zenmeester Jef Boeckmans geeft ons zijn kijk op het pesten in het algemeen, en laat ons daarnaast ervaren, middels meditatie, wat in- en uitsluiting voor ons individueel betekent.
Dagvoorzitter: Frances Nijssen
http://conferentieoverpesten.nl/