26 July 2013 ~ 0 Comments

Onderzoek ouderbetrokkenheid binnen het programma #IkLekkerfit

Artikel afdrukken Artikel doorsturen
Onderzoek ouderbetrokkenheid binnen Ik Lekker fit?!
25-07-2013
Kinderen beïnvloeden hun ouders
Liever bruin dan wit brood

Ouders worden voornamelijk via de kinderen beïnvloed doordat de kinderen met verhalen over IK Lekker fit!? thuiskomen of de ouders corrigeren met uitspraken als ‘Ik wil geen wit brood, maar bruin brood, dat is gezond!’. Dat blijkt uit onderzoek van stagiaire Leonie Gotink bij Sportservice Noord-Holland.

Gotink studeert voor haar master Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken en deed kwalitatief onderzoek naar ouderbetrokkenheid binnen IK Lekker fit!?. Zij interviewde hiervoor scholen en ouders. “Het is dus van groot belang dat de kinderen geënthousiasmeerd worden over het programma zodat zij er thuis over praten”, concludeert Gotink.

Uit de interviews blijkt verder dat de scholen het vooral erg moeilijk vinden migrantenouders te betrekken bij het programma door taalbarrières en cultuurverschillen. Gotink adviseert hierop in te spelen door de nieuwsbrieven van meer plaatjes en korte en duidelijke teksten te voorzien. Een ander idee is om sleutelfiguren op de scholen in te zetten die als contactpersoon fungeren. Verder oppert Gotink culturele activiteiten aan te bieden, zoals het maken van culturele gerechten op school met ouder en kind samen, om hier later een receptenboek van te maken.

Ook werd duidelijk dat de gezondheidsactiviteiten vaak niet voldoende zijn geïntegreerd met IK Lekker fit!?, waardoor de ouders niet altijd op de hoogte zijn van het programma. Dit is verrassend omdat de inzet van ouders deze activiteiten nodig is, bijvoorbeeld om de kinderen te brengen naar activiteiten of groepjes te begeleiden. Hierbij is het advies van Gotink om bij deze activiteiten vaker IK Lekker fit!? te benoemen en toe te lichten waar het project om draait.

Download hier het onderzoek.

Bron: Maaike Heethaar, projectleider Ik Lekker fit?

http://www.sportserviceoverijssel.nl

Leave a Reply

*