26 August 2013 ~ 0 Comments

Mag een basisschool een leerling verwijderen?

Mag een basisschool een leerling verwijderen?

Een basisschool mag uw kind in bepaalde gevallen verwijderen. Dit houdt in dat uw kind geen toegang meer heeft tot de school waar hij is ingeschreven. Dit gebeurt meestal als de school niet in staat is om de benodigde speciale zorg voor de leerling te bieden en een kind beter thuishoort op een school voor speciaal onderwijs, maar kan bijvoorbeeld ook voorkomen als er sprake is van voortdurend storend (ernstig) agressief gedrag of als ernstige conflicten zijn waarbij mogelijk ook de ouders zijn betrokken. Of een leerling van een school mag worden verwijderd, moet per geval worden beoordeeld. De rechter heeft hierbij het laatste woord.

Meer informatie over over het verwijderen van leerling vindt u op rijksoverheid.nl.

Beslissing over verwijdering van een leerling

De beslissing over verwijdering van een leerling ligt bij het bevoegd gezag van een school. Het bevoegd gezag is de gemeente, een ander openbaar rechtspersoon (bij een openbare school) of het schoolbestuur (bij bijzondere scholen). Voordat een leerling wordt verwijderd, moet het bevoegd gezag eerst naar het verhaal van de ouders en de docent luisteren.

Een bestuur mag een leerling pas definitief verwijderen als er een andere school is gevonden of als de school aantoonbaar gedurende acht weken zonder succes heeft gezocht naar een andere school. Hierbij kan ook gedacht worden aan een school of instelling voor speciaal onderwijs. De school is verplicht om de leerplichtambtenaar direct in te lichten over een besluit tot verwijdering.
Het bevoegd gezag moet altijd aangeven wat de reden is van de verwijdering.

Bezwaar maken tegen verwijdering

Het bevoegd gezag is verplicht u erop te wijzen dat u bezwaar kunt maken tegen de beslissing om uw kind te verwijderen. Dit doet u binnen zes weken nadat het besluit schriftelijk aan u bekend is gemaakt. Het bezwaar dient u schriftelijk in bij het bevoegd gezag van de school. Dat neemt vervolgens binnen vier weken een beslissing op uw bezwaar, maar niet voordat zij u als ouder of voogd, in de gelegenheid heeft gesteld om uw bezwaren mondeling toe te lichten. De school zal u tevens in de gelegenheid moeten stellen om kennis te nemen van de adviezen en rapporten die zijn gebruikt bij het besluit over de verwijdering van uw kind.

Tijdens de bezwaarprocedure hoeft de school uw kind niet toe te laten. Als u toch wilt dat uw kind wordt toegelaten, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de bestuursrechter (indien het een openbare school betreft). Als het gaat om een school voor bijzonder onderwijs kunt u een kort geding aanspannen bij de civiele rechter. In het laatste geval dient u zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Als de school in de beslissing op uw bezwaar vasthoudt aan de verwijdering van uw kind, kunt u de zaak voorleggen aan de rechter. Als het een openbare school is, kunt u naar de bestuursrechter. Bij een school voor bijzonder onderwijs kunt u naar de civiele rechter. In het laatste geval dient u zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Voortgezet onderwijs

Schorsing van een leerling

Het bestuur van een school voor voortgezet onderwijs kan met opgave van redenen een leerling voor een periode van ten hoogste een week schorsen. Het besluit tot schorsing moet schriftelijk aan de betrokkene en diens ouders/verzorgers worden meegedeeld en de school stelt de inspectie in kennis van schorsingen van langer dan een dag.

Mag een school voor voortgezet onderwijs een leerling verwijderen?

Een school voor voortgezet onderwijs mag een leerling in bepaalde gevallen verwijderen. Dit houdt in dat hij of zij voorgoed geen toegang meer heeft tot de school. Dit gebeurt meestal alleen als een leerling zich ernstig heeft misdragen of als zijn resultaten onvoldoende zijn. Of een leerling van een school mag worden verwijderd, wordt per geval beoordeeld. De rechter heeft hierbij het laatste woord.

Meer informatie over over het verwijderen van leerling vindt u op rijksoverheid.nl.

Beslissing over verwijdering van een leerling

De beslissing over verwijdering van een leerling ligt bij het bevoegd gezag van een school. Het bevoegd gezag is de gemeente of een ander openbaar rechtspersoon (bij een openbare school) of het schoolbestuur (bij bijzondere scholen). Voordat een leerling van school wordt verwijderd, moet het bevoegd gezag eerst naar het verhaal van de ouders en de leraar of mentor luisteren. Ook is de school verplicht met de leerplichtambtenaar en de Inspectie van het Onderwijs te overleggen. Bij de beslissing om een leerling van school te verwijderen moet altijd worden vermeld wat de redenen zijn voor de verwijdering. Als de school uw kind wil verwijderen omdat zijn resultaten onvoldoende zijn, dan mag dit alleen aan het einde van het schooljaar.

Bezwaar maken tegen verwijdering

Het bevoegd gezag is verplicht u erop te wijzen dat u bezwaar kunt maken tegen de beslissing om uw kind te verwijderen. Dit doet u binnen zes weken nadat het besluit schriftelijk aan u bekend is gemaakt. Het bezwaar dient u schriftelijk in bij het bevoegd gezag van de school. Dat neemt vervolgens binnen vier weken een beslissing op uw bezwaar, maar niet voordat zij uw kind, en als uw kind minderjarig is, ook u als ouder of voogd, in de gelegenheid heeft gesteld om uw bezwaren mondeling toe te lichten en u kennis hebt kunnen nemen van de adviezen en rapporten die zijn gebruikt bij het besluit over de verwijdering van uw kind.

Tijdens de bezwaarprocedure hoeft de school uw kind niet toe te laten tot de school. Als u toch wilt dat uw kind wordt toegelaten, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de bestuursrechter indien het een openbare school betreft. Als het gaat om een school voor bijzonder onderwijs kunt u bij de civiele rechter een kort geding aanspannen. In het laatste geval dient u zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Als de school in de beslissing op uw bezwaar vasthoudt aan de verwijdering van uw kind, kunt u de zaak voorleggen aan de rechter. Als het een openbare school is, kunt u naar de bestuursrechter. Bij een school voor bijzonder onderwijs, kunt u naar de civiele rechter. In het laatste geval dient u zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat.

Een nieuwe school vinden

Omdat uw kind leerplichtig is, mag de school voor voortgezet onderwijs uw kind pas definitief van school sturen als het bevoegd gezag een andere school heeft gevonden die bereid is uw kind toe te laten.

Speciaal onderwijs

Verwijdering van een leerling

Voor het verwijderen van een leerling van een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs gelden dezelfde regels als bij het basisonderwijs, met een aanvulling: het bestuur van de school is verplicht om de inspecteur te betrekken bij de beslissing op bezwaar tegen de verwijdering van een leerling.

Schorsing van een leerling

Voor het (voortgezet) speciaal onderwijs bestaan nog geen voorschriften over schorsing en het melden daarvan aan de inspectie. Met de inwerkingtreding van de Wet op het passend onderwijs zal dezelfde regeling gaan gelden als voor het voortgezet onderwijs. Dit onder voorbehoud van de aanvaarding door de Eerste Kamer van het wetsvoorstel.

http://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/Deelname+en+uitval/Schorsen+en+verwijderen#verwijderen

Leave a Reply

*