09 October 2013 ~ 0 Comments

Worden jongens lastiger of hebben wij als maatschappij,meer last van jongensgedrag?

 

Holland Doc: De echte jongens film

Worden jongens lastiger of hebben wij als maatschappij, opvoeders en onderwijzers, steeds meer last van jongensgedrag? Waar vroeger kinderen nog gewoon druk, onrustig of juist in zichzelf gekeerd waren, wordt dat gedrag de laatste tijd steeds meer gelabeld als bijvoorbeeld ADHD of Asperger. Omdat jongens ook in het onderwijs minder ‘in het gareel’ lopen dan meisjes, heeft die etikettering voor jongens vaak eerder consequenties. Met de moeizame schooltijd van haar eigen zoon als rode draad, onderzoekt Katinka de Maar hoe jongens in het onderwijs hun weg proberen te vinden. De maakster kijkt ook naar het grotere geheel: kunnen jongens nog wel echte jongens zijn in de hedendaagse maatschappij en wat vinden die jongens er eigenlijk zelf van?

klik hier voor beeld
Regie: Katinka de Maar
Uitzending: woensdag 9 oktober, 23.25 uur, Nederland 2

Productie: De Familie in coproductie met de VPRO
Mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mediafonds en CoBO

 

Holland Doc: Een man weet niet wat hij mist

Programmamakers Tim den Besten en Nicolaas Veul gaan op zoek naar de grenzen van hun eigen seksualiteit. Beiden zijn homo. Maar hoe zeker zijn ze daar eigenlijk van? Ligt hun seksuele identiteit misschien minder vast dan ze denken? De vraag is waardoor die identiteit eigenlijk wordt bepaald. ‘Homo’, ‘hetero’ of ‘bi’: zijn dat niet eigenlijk gewoon maar etiketten voor een hokje, waar we onszelf in plaatsen omdat de maatschappij van ons verwacht een keuze te maken?

De zoektocht naar de grenzen van seksualiteit wordt verteld langs twee verhaallijnen: een persoonlijke en een wetenschappelijke lijn. In de academische wereld is er geen consensus over het antwoord op de vraag of geaardheid is aangeboren of gecreëerd door de maatschappij. In hun zoektocht naar antwoorden, interviewen Tim en Nicolaas wetenschappers die het nature/nurture dilemma bespreken. Dwars door die academische zoektocht loopt het persoonlijke verhaal van Tim en Nicolaas, via de experimentele weg naar Tims ‘hetero-ontmaagding’. Met dit experiment wil Tim zien te ondervinden of de grenzen van zijn seksuele identiteit zijn op te rekken. Is hij wel zo homo als hij denkt of ligt het wellicht iets gecompliceerder?

Uitzending: dinsdag 29 oktober, 23.05 uur, Nederland 2

 

Holland Doc: Achter de dijk

Begin september 2011 werd Westkapelle opgeschrikt door een grote zedenzaak. Zeker honderd jongens zouden jarenlang zijn misbruikt door klusjesman/schilder Joost W. uit het dorp. De verdachte bekende meteen alles en Justitie dacht daarmee een duidelijke zaak te hebben. Toch bleef het maar bij één aangifte, de andere mogelijke slachtoffers ontkenden. In de hoop op meer aangiftes bracht justitie de zaak daarop bewust zelf in de media. Maar het hechte dorp bleef zwijgen. Wat is er aan de hand daar achter de dijk?
Regie: Michael Schaap

Uitzending: zondag 17 november, 20.30 uur, Nederland 2

 

Holland Doc: The road to fame

In China’s eerste officiële samenwerking met Broadway strijden vijf Chinese eindexamenstudenten om een rol in de musical Fame. De competitie is hard, de jeugdwerkeloosheid in China groot. Lukt het de studenten om hun dromen waar te maken en stellen ze als kinderen van de 1-kindpolitiek hun ouders, die natuurlijk zeer hoge verwachtingen hebben, niet teleur? Terwijl ze hard trainen om te schitteren in de musical, fantaseren ze al over hun toekomst als ster. Gaan ze het na hun eindexamen redden in China’s corrupte entertainmentindustrie?
Regie: Hao Wu
klik hier voor beeld
Uitzending: maandag 25 november, 20.50 uur, Nederland 2
Internationale coproductie met onder meer BBC en VPRO

 

Holland Doc: Circus Time

 

 

Ver voorbij Rotterdam, midden in een vergeten stuk land dat ligt ingeklemd tussen Schiedam, Vlaardingen en de Vulcaanhaven, staat een gebouw waarin een circusschool is gevestigd. Vossen sluipen om het pand waarin leerlingen uit alle windstreken zich afbeulen om hun dromen te verwezenlijken. Hier zindert het van spanning en energie. Vooral tijdens ‘Circus Time’, het laatste lesuur van de week, waarin de leerlingen elkaar en docenten hun nieuwste trucs, choreografieën en ideeën laten zien. Wie redt het en wie net niet?
Regie: René Hazekamp
klik hier voor beeld

Uitzending: woensdag 25 december, 20.30 uur, Nederland 2

Leave a Reply

*