06 December 2013 ~ 0 Comments

Gemeenten zeggen ‘JA’ tegen Stichting Opvoeden.nl @vngemeenten @cjgnl

3 december 2013

Zekerheid voor grootste database met betrouwbare opvoedinformatie

Rotterdam / Den Haag – Stichting Opvoeden.nl gaat verder onder de vleugels van de Nederlandse gemeenten. Dat is de uitkomst van het besluit dat gemeenten in VNG-verband hebben genomen. Stichting Opvoeden.nl is verantwoordelijk voor de grootste landelijke database met betrouwbare, gevalideerde informatie voor ouders, opvoeders en jongeren over opvoeden, opgroeien en gezondheid. De database is opgezet in nauwe samenwerking met gemeenten, kennis- en thema-instituten, professionals, ouders en opvoeders.

Tijdens de VNG-ledenvergadering van vrijdag 29 november 2013 hebben de gemeenten ingestemd met het voorstel om de verantwoordelijkheid voor Stichting Opvoeden.nl over te nemen van de rijksoverheid. Stichting Opvoeden.nl wordt vanaf 2015 gefinancierd vanuit het Gemeentefonds en verzorgt de informatievoorziening voor ouders, verzorgers en jongeren.

Betrouwbare opvoedinformatie taak van gemeenten
Nederlandse gemeenten hebben de taak om inwoners goed te informeren over opvoeden, opgroeien en gezondheid. Onder meer is dat bepaald in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Wet publieke gezondheid (Wpg). Tegelijkertijd moeten burgers ervan op aan kunnen dat de informatie die de overheid geeft, objectief is, wetenschappelijk verantwoord en voor iedereen toegankelijk.

Efficiency-winst
“Veel informatie over opvoeden, opgroeien en gezondheid is in heel Nederland hetzelfde”, zegt Els Verkerk, directeur van Stichting Opvoeden.nl. “Gemeenten kunnen dus veel efficiency-winst boeken als zij niet allemaal apart, maar gezamenlijk de informatie voor ouders, opvoeders en jongeren maken, ontsluiten, onderhouden en uitbreiden.” Het ministerie van VWS heeft in 2010 samen met de VNG het initiatief genomen om dit te regelen en te beleggen bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Opvoeden.nl. Uit berekeningen blijkt dat gemeenten miljoenen besparen door niet allemaal apart, maar gezamenlijk betrouwbare informatie aan te bieden over opvoeden, opgroeien en gezondheid.

Resultaten
In nog geen drie jaar tijd realiseerde de stichting de grootste database met wetenschappelijk verantwoorde opvoed-, opgroei- en gezondheidsinformatie voor ouders, opvoeders en jongeren. Alle bijna 3000 teksten zijn getoetst op juistheid en toegankelijkheid door kennis- en thema-instituten, beroepsverenigingen, lokale praktijkprofessionals en ouders en opvoeders zelf. De database bevat informatie die gemeenten aan hun inwoners kunnen geven. Op dit moment gebeurt dat in de praktijk vooral via de Centra voor Jeugd en Gezin. Ruim 95% van de gemeenten is inmiddels aangesloten op de database van Stichting Opvoeden.nl. In 2014 gaat ook de Kindertelefoon gebruik maken van de gevalideerde jongereninformatie van Stichting Opvoeden.nl.

Toekomstvast
Mede met het oog op de verschuiving van taken van rijk en provincies naar gemeenten, gaat de financiering van Stichting Opvoeden.nl van het ministerie van VWS naar gemeenten. Stichting Opvoeden.nl wordt vanaf 2015 gefinancierd uit het Gemeentefonds en valt onder de verantwoordelijkheid van de VNG. Daarmee is de toekomst van Stichting Opvoeden.nl én de landelijke publieksinformatiefunctie voor ouders, opvoeders en jongeren zeker gesteld.

Leave a Reply

*