12 February 2014 ~ 0 Comments

Angst bij ouders en scholen #passend #onderwijs @LimburgsDagblad

Onder Limburgse schoolbesturen en ouders heerst grote bezorgdheid over de aanstaande invoering van de Wet Passend Onderwijs. Bijna alle scholieren in Limburg, zo’n 150.000, krijgen te maken met de grootste verandering sinds tijden in het onderwijs. Uit onderzoek van deze krant blijkt dat betrokkenen vaak nog geen idee hebben van wat er vanaf augustus precies op hen afkomt.
Door Monique Evers

Op de nieuwe wet is landelijk veel kritiek geuit, maar de situatie is in deze provincie nog zorgelijker. Van oudsher zit in Limburg 2,6 procent van de leerlingen op het speciaal onderwijs. Het Nederlands gemiddelde ligt op 2 procent.

Die groep is op veel plaatsen in Limburg sinds de peildatum van het ministerie, 1 oktober 2011, alleen maar groter geworden. Deze provincie krijgt bij de invoering in augustus geleidelijk bijna twaalf miljoen euro, ruim achttien procent, minder dan nu om alle kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs het juiste onderwijs te geven. Betrokkenen uiten hun zorgen en angst in een serie over passend onderwijs, die vandaag van start gaat. Ze vragen zich af of alle kinderen straks nog wel het onderwijs krijgen dat ze nodig hebben. Een aantal kenners voorspelt zoveel problemen dat er straks mogelijk een parlementaire enquête volgt.

De woordvoerder Passend Onderwijs van het ministerie van Onderwijs erkent dat Limburg een zware opgave heeft: „Maar geen onmogelijke.” Besturen van het regulier en het speciaal onderwijs krijgen straks samen de verantwoordelijkheid om voor ieder kind een passende plek te zoeken. Zij hebben zorgplicht en krijgen één pot geld waaruit ze het onderwijs moeten betalen. De zogenaamde ‘rugzakjes’ worden afgeschaft. Het speciaal onderwijs blijft bestaan voor kinderen die écht niet naar een gewone basisschool kunnen. Het gevolg is dat meer kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, op reguliere basisscholen opgevangen moeten worden.

Betrokkenen vragen zich af of die scholen en leerkrachten wel de capaciteit hebben om meer kinderen met leer- en gedragsproblemen op te vangen. Ouders en leerlingen weten niet wat de nieuwe wet voor hen gaat betekenen. Omdat Limburg het met veel minder geld moet doen, is de kans groot dat de klassen groter worden. De angst is dat niet de behoefte van het kind maar het geld bepaalt hoeveel zorg een leerling krijgt.

Tijd Gepubliceerd op: 03.02.14 07:00, laatste update: 03.02.14 09:20

http://www.limburger.nl/article/20140203/REGIONIEUWS01/140209611/1321

Leave a Reply

*