20 February 2014 ~ 0 Comments

#PvdA: actieplan gezonde scholen in 2015 en #ouderbetrokkenheid

De Partij van de Arbeid wil dat alle scholen in 2015 gezond zijn. Kinderen brengen een groot deel van hun jeugd in scholen door. We vinden het dan ook enorm belangrijk dat kinderen in een gezonde omgeving les krijgen en dat scholen een gezonde levensstijl aanmoedigen. Die opdracht dragen scholen niet alleen: ze kunnen rekenen op de ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, wethouders en raadsleden van de PvdA. De strijd tegen een ongezonde levensstijl winnen we samen.

Gezonde_scholenDaarom brengt de PvdA overheid, scholen en sportverenigingen bij elkaar om ‘De Gezonde Spelen’ te organiseren. Hierbij gaan klassen en scholen de strijd met elkaar aan om de gezondste te worden. Welke school heeft aan het einde van de race het minste overgewicht? In welke klas bewegen de kinderen het meest? Hoeveel leerlingen houden het vol om in ieder geval op school uitsluitend gezond te eten? Hiermee is de gezonde keuze niet alleen verstandig, maar ook een stuk leuker en spannender. Wat moet er in ieder geval gebeuren om de gezondste school van Nederland te worden?

De lijsttrekkers van de Partij van de Arbeid voor de gemeenteraadsverkiezingen slaan de handen ineen. In samenwerking met de fractie in de Tweede Kamer zetten zij hun handtekening onder de volgende maatregelen:

 

1. Gezond les krijgen

Een gezonde school besteedt voldoende aandacht aan beweging. Daarom hebben in 2015 alle basisscholen een gymleraar in dienst die kinderen het belang en plezier van sporten en bewegen bijbrengt. We roepen scholen op om in samenwerking met lokale sportverenigingen proeflessen van alle in de buurt aanwezige sporten aan te bieden, zodat alle kinderen een sport kunnen vinden die hen aanspreekt. Er komt bij biologie, verzorging en gym een speciale week in het teken van bewegen en gezonde voeding.

2. Gezonde Spelen

Een gezonde school doet mee aan de ‘Gezonde Spelen’-sportdag die sportwethouders, sportverenigingen en scholen gaan organiseren. Bij deze sportdag nemen de scholen in een gemeente het tegen elkaar op bij verschillende sportonderdelen en komt er uiteindelijk één als winnaar uit de bus. Die ontvangt van de onderwijswethouder de wisselbeker ‘Fitste school van de gemeente’. De winnaars van de gemeentes nemen het daarna op tegen de andere winnaars uit de provincie. Uiteindelijk blijven er twaalf scholen over die strijden om de titel ‘Fitste school van Nederland’. Die prijs reikt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit. Dat geldt ook voor de titel ‘Gezondste school van Nederland’.

3. Gezond kiezen

Een gezonde school heeft een gezonde kantine. In een gezonde kantine is geen ruimte voor gefrituurde snacks, frisdranken en energiedrankjes. Er is juist wel een uitgebreid aanbod van groente, fruit en andere vezelrijke voeding. ‘De Gezonde Schoolkantine’, een project van het voedingscentrum, is een goede eerste stap. Maar de PvdA wil meer. Gemeentes doen hun best om scholen de mogelijkheid te bieden hun eigen groente en fruit te verbouwen. Er komt daarnaast een label aan de hand waarvan ouders en kinderen weten hoe gezond iedere school is. Dit kan ouders helpen bij het kiezen van een school voor hun kind en moedigt scholen aan om gezonder te worden.

4. Gezond naar school

Een gezonde school biedt een gezonde leeromgeving. Dat betekent niet alleen dat er voldoende sportfaciliteiten (in de buurt) zijn, maar bijvoorbeeld ook dat kinderen kunnen rekenen op een goed geventileerd gebouw met voldoende frisse lucht. Waar dat niet het geval is, moderniseren scholen hun gebouw.

5. Gezond voordoen

Een gezonde school heeft leraren die het goede voorbeeld geven. Op het schoolplein roken ook leraren en leerlingen van achttien jaar en ouder niet. Scholen nodigen topsporters uit om te komen vertellen over het belang van voldoende beweging en een gezonde levensstijl, maar vooral om te delen hoe leuk het is om gezond bezig te zijn. Wanneer het lastig is voor scholen om zulke dagen te organiseren, springt de gemeente bij.
Onder deze maatregelen zetten wij, de lijsttrekkers van de Partij van de Arbeid voor de gemeenteraden en de fractie in de Tweede Kamer, onze handtekening. We zullen deze maatregelen gezamenlijk inzetten om alle scholen in 2015 gezond te hebben.
Namens de PvdA Tweede Kamerfractie: Agnes Wolbert
Namens de PvdA in de gemeenten: Jan Maarten Dank. Binnenmaas, Piet Penning, Cromstrijen, Jelle Stelpstra, Korendijk, Iwan Mahadew, Oud-Beijerland, Paulien Tanja, Strijen Petra Hoezen, Aalten-Dinxperlo Peter Brugman, Berkelland Louis de la Combe, Amersfoort Coby van Berkum, Amsterdam Noord Jeroen van Berkel, Amsterdam West Achmed Baadoud, Amsterdam Nieuw-West Piet Manning, Appingedam Peter Blokker, Baarn Reshma Roopram, Barendrecht Jos Dings, Beemster Bert Holman, Beesel Daphne Rokebrand, Wilma de Boer, Marcus van den Brink, BEL (Blaricum, Eemnes, Laren) Anja Tils, Bergeijk Peter van Huissteden, Bergen  Ad van der Wegen, Bergen op Zoom Jaqueline Dorenbos-de Hen, Beverwijk/ WijkaanZee Bram Donkers . Borne Yvonne de Groot, Brielle Mark Hofman Buren Martin Ponte, Capelle aan den IJssel Rob Poel, Cuijk Krischan Hagedoorn, De Bilt Ernst Damen, Delft Rabin Baldewsingh, Den Haag Trees van der Paard, Den Helder Jan Jaap Kolkman, Deventer Peter Bollen, Doesburg Suzanne Stoop-Aszink, Dronten Yasin Torunoglu, Eindhoven
Edwin Vonk, Elburg Richard van de Burgt, Geldrop-Mierlo Peeter Mastenbroek, Gemert-Bakel Theo Kersten, Gennep Peter von Meijenfeldt, Gilze en Rijen Pierre Schefferlie, Gorinchem Rogier Tetteroo, Gouda Roeland van der Schaaf, Groningen Rob Moeke, Gulpen-Wittem Wim Oltwater, Haaksbergen Jeroen Fritz, Haarlem Dicky Kerkhoff, Haarlemmerliede Tom Horn, Haarlemmermeer René de Vent, Hardenberg Laurens de Kleine, Harderwijk Hein Kuiken, Harlingen Stefan Brau, Heerhugowaard Cees Rootjes, Heiloo Jos van den Born, Hellendoorn-Nijverdal Henk Joosten, Hellevoetsluis Mohammed Chahim, Helmond Maarten Hollander, Hengelo Siebren Buist, Herrde Hillie Blaak, Het Bildt Hans Haselager, Hilversum Klaas Smid, Hoogeveen Ger Lindeman, Hoogezand-Sappemeer Judith de Jong, Hoorn Arnold Biesheuvel, Houten Maarten Hoelscher, Huizen Leo Jongen, Kerkrade Paulette Verbist. Kralingen-Crooswijk, Rotterdam Ben Plandsoen, Leek Harm de Kroon, Leeuwarderadeel Olaf McDaniel , Leiderdorp Marjan van Giezen, Leidschendam-Voorburg Mart Janssen, Leudal Wilma Heesen, Lochem Albert Nuss, Maastricht Ralf Buiter, Marum Marja van der Meer, Menameradiel  Koos de Vos, Meppel Emko Dolfing, Midden-Drenthe Elly de Jong-Hoogendoorn, Midden-Delfland Mieke Pistorius – van Geel, Moerdijk Erica van Alfen, Nieuwegein Ellen van der Klooster, Noord-Beveland Alex Wekema, Noordenveld Carry Cramer, Noordwijk Leon Floor, Noordwijkerhout Frank Huijink, Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind Michel Verheijdt, Nunspeet Raf Daenen, Oirschot de Beerzen Gert Engelkens, Oldambt Toon Schuiling, Olst Wijhe
Anton van Opzeeland, Oosterhout Simon ter Heide, Ooststellingwerf John Haverdil Oude IJsselstreek Gert-Jan Baerents, Ouder-Amstel Ernst Schotting, Papendrecht Henk Busemann, Pekela Berent Daan, Purmerend Tom Erkens, Renkum Fiona Bijl, Reusel-De Mierden Yvonne Hagenaars, Rijswijk Richard Heijmann, Roermond Michael Yap, Roosendaal Hamit Karakus, Rotterdam Hans van Zuuren, Rotterdam centrum Jan Franssen, Simpelveld Ruud Guyt, Sittard-Geleen Nieske Ketelaar, Smallingerland Johan Bijlsma, Son en Breugel Maarten van Dijk, Stichtse Vecht Sjoerd Tolsma, Súdwest Fryslan Elsbeth Koek, Teylingen Jan Oudesluijs, Tholen Sven Booij, Twenterand Jelle Brouwer, Uitgeest Hans Nijhof, Utrechtse Heuvelrug Egbert Buiter, Valkenswaard Ans Grimbergen, Veendam Albert Doelwijt, Veenendaal Robert Tops, Veldhoven Barend de Lange, Vlissingen Jan-Paul Middelburg, Voorschoten Tony Liebregts, Waalre Luuk Ottens, Waalwijk Mathilde Maijer, Wageningen Bert Schalkwijk, Waterland Duncan Borst, Weesp Jan Puper, Westerveld Regina Roggeveen, Westvoorne Peter Gatzen, Wijchen Sandra van Rijkom, Wijdemeren Tijmen Baas, Wijk bij Duurstede Jan Willem Nanninga, Winsum Cees Jaspers, Woensdrecht Paula Jorritsma, Woudrichem Jeroen Olthof, Zaanstad Nathani Niebuur-Sluiter, Zevenaar Taco Kuiper, Zoetermeer Nelleke Vedelaar, Zwolle

Lees meer: http://www.groningerkrant.nl/2014/02/pvda-actieplan-gezonde-scholen-in-2015-en-ouderbetrokkenheid/#ixzz2trkP03QX
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial No Derivatives
Follow us: @GroningerKrant1 on Twitter | GroningerKrant on Facebook

Leave a Reply

*